«

»

Pregătiţi de jelitori? Florile dalbe…

25 Noiembrie 2011

criza romani sarbatoriDupă ce au epuizat jelania prilejuită de costurile estimate ale încălzirii, încă din primele zile ale lui decembrie, ziariştii se apucă să ne explice cât de rupţi în dorsală suntem şi cum criza (sau Băsescu) o să ne lase fără sarmale, brad şi artificii. Nu se poate să treacă postul fără să aflăm că: „românii cheltuiesc din ce în ce mai puţini bani pentru Sărbătorile de iarnă”, informaţie obligatoriu însoţită de un grafic viu colorat ce ne indică sumele exacte pe care le-am „scos din buzunare” în ultimii ani. E clar că în România, între altele, e o lipsă acută de carduri bancare, poşete, borsete, ciorapi şi saltele, aşa că lumea nu-şi poate ţine banii decât în buzunare.

Inevitabil, această ştire va fi mai târziu infirmată chiar de „românii sărăciţi de criză” care,  „în ciuda problemelor financiare”, cu două-trei zile înaintea Crăciunului se vor călca în picioare prin magazine, umplându-şi cărucioarele de cumpărături până când crapă roţile. Totuşi clienţii care „îşi fac provizii pe ultima sută de metri” nu vor ezita să declare în faţa oricărui reporter dornic să-i asculte că „nu mai e ca în anii trecuţi”. Desigur, exact acelaşi lucru îl spuneau şi în anii trecuţi, dar la noi singura dovadă de consecvenţă nemţească este faptul că ne merge din rău în mai rău. Declarativ, cel puţin.

Nostalgia porcului de altădat’

pensionari româniaSeria poveştilor sezoniere despre sărăcia autohtonă va continua cu dramele pensionarilor „obligaţi să se împrumute de la CAR ca să aibă ce pune pe masă”. Reportajul va fi ilustrat cu imaginea vreunui bătrânel care ne mărturiseşte de când nu a mai mâncat carne. Pensionarul ne va povesti cu obidă cum se va ospăta doar cu neinteresanta carne de pui, suspinând după aroma unui Ghiţă înjunghiat. Şi de data asta nu se va referi la patronul RTV.

Astfel se creează culoarul pentru tradiţionalele campanii anuale: „fii mai bun”, „dăruieşti şi câştigi” sau „deschide-ţi inima”. Acestea se vor opri după data de 27 decembrie, când ni se va termina brusc rezerva de generozitate şi curăţenie sufletească, iar televiziunile ne vor îndeamnă să „petrecem într-o zi cât într-un an”. Dar despre dezlegarea la indigestie naţională vom povesti pe larg în curând.

Sursa foto 3: Adevărul

Tu ce părere ai?