«

»

Reporterul cu cap pătrat

31 Decembrie 2011

Imaginaţi-vă o versiune de carton a robotului Wall•e, personajul Pixar, dar adăugaţi-i o voce simpatică şi aveţi o imagine destul de corectă a lui Boxie, reporterul automatizat. Creat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), „roboţelul” se plimbă pe străzi şi alege trecători la întâmplare, cerându-le să-i spună o poveste interesantă.

„Ideea a fost să creăm un robot care să fie îndeajuns de interesant încât să-i convingă pe oameni să relaţioneze cu el şi să se ofere să-l ajute, cărându-l de colo colo pentru a-i arăta diverse lucruri”, explică cercetătorul Alexander Reben, autorul proiectului de cercetare.

Cum funcţionează Boxie?

robotul wall-eBoxie foloseşte ultrasunetele pentru a detecta pereţii şi obstacolele, fiind echipat cu un senzor de căldură care îl informează când întâlneşte o persoană. Toate acestea sunt înglobate într-un „trup” din carton, despre care „părinţii” lui Boxie spun că este mai prietenos decât varianta iniţială, făcută din plastic, pe care oamenii o găseau de-a dreptul înfricoşătoare.

Deşi Boxie nu e nici domnişoară, nici nu are de-a face cu politicieni, robotul a fost proiectat să pară neajutorat şi simpatic în mod intenţionat, pentru stimula bunăvoinţa celor pe care îi întâlneşte.

În doar câteva zile, mini-robotul a luat 50 de interviuri pe care cercetătorii de la MIT le-au editat, creând un documentar de cinci minute. „Am produs cu uşurinţă un film coerent din secvenţele video filmate, dovedind că organizarea şi conţinutul acestora sunt viabile pentru producţia de film”, susţine echipa MIT.

Cu toată drăgălăşenia lui, Boxie s-a lovit de aceeaşi problemă cu care se confruntă toţi jurnaliştii care părăsesc studiourile şi coboară în stradă: oamenii nervoşi. Senzorii de şoc ai dispozitivului automatizat au înregistrat faptul că acesta a fost scuturat violent, fiind chiar dat de pământ în câteva rânduri.

ACRU.ro vă prezintă, în exclusivitate, aventurile lui Boxie în România.

Tu ce părere ai?