«

»

Anomalator, softul anti-fraudă financiară

30 Octombrie 2011

Anomalator detectează frauda Madoff

Anomalator în acţiune

Cercetătorii de la Battelle, cea mai mare organizaţie independentă non-profit, au lansat Anomalator, soft destinat detectării premature a fraudelor financiare. Licenţa acestei tehnologii a fost oferită companiei de servicii financiare V-Indicator Analytics.

Programul a reuşit, doar comparând activitatea a sute de fonduri de investiţii, să indice faptul că randamentele raportate de vehiculele investiţionale ale lui Bernard Madoff sunt anormale. Madoff, condamnat la 150 de ani de închisoare pentru fraudă, a patronat cea mai mare schemă piramidală din SUA.

Utilizând algoritmi matematici, Anomalator identifică seriile de date anormale, împiedicând astfel fraudarea randamentelor raportate.

Programul nu va rula probabil niciodată în România, întrucât autorul celei mai mari fraude financiare e om de afaceri respectabil, iar românul mediu e convins că orice investiţie în altceva decât imobiliare, băutură sau mâncare e ţeapă. Ca atare, un astfel de soft ar fi inutil în ţara cu 3.000 de investitori la bursă şi 35.000 de baruri şi restaurante (fără unităţile fast-food).

Sursa foto: Flickr

Tu ce părere ai?