«

»

Unde se decide viitorul

15 Ianuarie 2012

O lege a lui Murphy spune că indiferent care este ocupaţia unor oameni de ştiinţă, ei întotdeauna ajung să fabrice o bombă. Corolarul valabil în România ar fi: indiferent pentru ce se adună o gaşcă de protestatari, ei întotdeauna ajung să strige „jos conducerea”.

Sâmbătă, 14 ianuarie, sute de oameni s-au strâns în centrul capitalei pentru a striga, în principiu, „sus Arafat”. După doar câteva ore, ajunseseră să ceară demisia preşedintelui, creşterea salariilor, mărirea pensiilor şi plecarea lui Becali de la Steaua. Şi acesta n-a fost decât începutul seriei de contradicţii flagrante care guvernează protestele din ianuarie 2012.

Dreptul meu e mai şmecher

miting jandarm sânge rănit 2012

Fără violenţă, da?

- Participanţii la miting şi-au cerut drepturile cu atâta ardoare încât au ajuns să blocheze carosabilul, încălcând astfel dreptul cetăţenilor oarecare de a vieţui linştit. Până şi susţinătorii SMURD au uitat ca nici ambulanţele nu pot trece printr-o zonă în care circulaţia e oprită. Aşa cum tu ai dreptul să strigi „jos Băsescu, huă Boc”, am şi eu dreptul să traversez oraşul cu maşina fără să-mi spargi tu parbrizul, sau la pas, fără să inhalez gaze lacrimogene printre torţe şi tonete incendiate? Democraţia înseamnă atât toleranţă, cât şi respectarea drepturilor celorlalţi.

- Din mijlocul manifestanţilor care strigau cât îi ţinea gura „fără violenţă”, zburau bolovani către stradă şi scăfârliile jandarmilor.

- Deşi îşi doresc „o ţară ca afară”, apără democraţia, preţuiesc civilizaţia şi îi admiră pe elveţieni, protestatarii au fluturat pancarte pe care scria „viitorul se decide în piaţă”, cerând preşedintelui, primului ministru şi altor guvernanţi să vină şi să discute cu ei la drumul mare (probabil căţăraţi pe maşinile de protocol, la portavoce). Bonus, au devastat câteva chioşcuri, au rupt vreo trei pubele şi au aprins nişte fumigene. Peste câteva zile se vor plânge de cheltuielile mari pe care Primăria le face cu întreţinerea curăţeniei în oraş.

Jos tiranul pe care eu l-am votat

protest piata universitatii 2012

Jos şi coşul!

- Cuprinşi de nostalgie, câţiva dintre participanţii la eveniment s-au mândrit cu faptele lor de vitejie din decembrie 1989. Apoi au suspinat cu regret şi au zis că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu, urlând din toţi bojocii că e păcat de sângele vărsat. Evident, sângele de jandarm sau protestatar de acum, nu se pune.

- Mulţi dintre cei care acum cer imperativ plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni sunt aceiaşi care, de două ori la rând, i-au ştampilat numele pe buletinele de vot, ba, cu vreo şase ani în urmă, s-au şi adunat, tot în Piaţa Universităţii, ca să aclame din toţi rărunchii venirea la putere a tiranului de azi, salvatorul democraţiei de alaltăieri şi luptătorul anti-mafie de ieri.

- Întrebaţi, toţi nemulţumiţii ieşiţi „în stradă” reclamă nerespectarea legilor în România. Păcat că o făceau în timpul unui miting ilegal.

La ultimele alegeri parlamentare (2008), prezenţa la vot a fost de 39% în România şi 30% în Bucureşti. Doi din trei bucureşteni au ales să nu voteze, adică să nu-şi spună părerea. Acum sunt revoltaţi.

Nemulţumirile populare se exprimă prin vot, periodic, o dată la 4 sau 5 ani. Iar opţiunile se asumă responsabil. Dacă l-ai votat pe Băsescu, el te va conduce 5 ani. Dacă nu l-ai votat pe Băsescu, supără-te pe majoritatea care l-a ales, nu pe jandarmi. Spre deosebire de stadion, unde poţi aplauda la o fază şi huidui la următoarea, ştampila aia cu inscripţia VOTAT durează mai mult. Viitorul se decide la urne, nu în stradă. Până nu vom înţelege asta, ne condamnăm singuri la primitivism şi implicit, la sărăcie.

1
+5 Vote -1 Vote +1Tibi
15 Ianuarie 2012 @ 20:57

mi-e mila de ei..adica serios, daca ar fi manipulati de stiu eu ce somitati si genii in mecanica maselor, sau mai stiu eu, mai ziceam..dar sunt manipulati de limbriciii mancatori de cacat de la realitatea tv, d-alde lavinia sandru si alti nimeni

2
+1 Vote -1 Vote +1Acru
15 Ianuarie 2012 @ 21:07

Mă tem că Lavinia Şancru Şandru face parte acum din arcul guvernamental. E vicepreşedinte UNPR, ca să fim exacţi.

Asta nu înseamnă că ideea comentariului tău nu e perfect validă.

3
Vote -1 Vote +1Probiu
16 Ianuarie 2012 @ 10:47

Asa este, ai perfecta dreptate in ceea ce priveste votul, legat de suporteri am unele retineri, ei sunt prezenti atunci cand apar mitinguri sociale…

4
+3 Vote -1 Vote +1Cozmin
16 Ianuarie 2012 @ 15:01

mie mi se par amuzanti pana la ridicol idiotii care justifica violenta prin faptul ca huliganilor le-a ajuns “cutitul la os” si nu mai pot rabda. sustin asta unii din buricul bucurestiului, cel mai scump oras din romania!

5
+2 Vote -1 Vote +1Radu de la Infumurati
13 Martie 2012 @ 1:31

Protestele din ianuarie,din capitala si din tara mi-au aratat ce stiam deja din
exercitiul democratic facut de romani timp de 20 de ani.
Grupuri, sau mase in unele cazuri, cu sau fara autorizatie legala ,protesteaza
cerand sau revendicand ceva. Ce este vizibil imediat, este lipsa de coeziune ,de organizare, lipsa unei minime educatii politice sau civice. Nu-i acuz,dar nici nu-i scuz. Schimbarea functionarilor unor institutii ale statului,alesi ,asa cum bine se stie, nu se face la comanda. Daca multi au votat in virtutea unei pungi,fie ea si portocalie, sa nu se astepte ca procesul invers sa se produca automat, la agitarea unui carton scris cu carioca,in piata centrala,in fata camerelor de luat vederi ale unor posturi tv care ar face bine sa-l mai lase naibii de rating,sa mai scurteze jurnalele care abunda de crime, violuri si alte
stiri bombastice si sa mai faca si ceva educatie electorala celor care aplaudau
cu entuziasm pe minerii dezlantuiti sau pe cei ce marsaluiau cu lozinci de genul
“noi muncim nu gandim”. In noianul de cereri nu am vazut pe niciunul
protestand impotriva culorii din scara blocului.Ar fi fost democratic,nu-i asa?
Atunci cand s-a protestat organizat,prin sindicate,in loc sa arate nemultumiti
sau furiosi , au dansat “pinguinul”sau cum i-o mai fi spunand, spre uluirea
strainilor, care in cel mai bun caz au zambit cu subanteles.
Din nefericire, vorba aceea cu “avem conducatorii pe care ii meritam”,pare mai valabila ca oricand . De aceea fratilor romani daca vreti sa fie mai bine
nu mai votati cu inima ci cu capul. Consecintele votului se intind pe mai multi ani,nu doar pana la urmatoarea chenzina.

Tu ce părere ai?