«

»

Felicitări OMV, bravo SNP Petrom

23 Februarie 2012

SNP Petrom OMV

Grea alegere

OMV Petrom (SNP), societatea comercială care plăteşte cele mai semnificative taxe şi impozite statului, a raportat, onest şi transparent, cel mai mare profit net contabil înregistrat de o companie românească: 3759 miliarde lei pentru anul fiscal 2011. Raportul complet aici.

Acum doar 8 ani, în 2004, acelaşi Petrom încheia anul cu pierderi de 973 milioane de lei. Pierderi pe care tot bugetul României le suporta, pentru că statul era încă manager şi acţionar majoritar la SNP.

Fac profit? Să-i scuipăm

Performanţa remarcabilă a austriecilor de la OMV a fost primită cum nu se poate mai româneşte: cu un cor de huiduieli şi indignare proletară. Nostalgicii comunismului consideră profitul o formă de sfidare. Probabil ar fi fost mai fericiţi dacă era camuflat în pierdere, după modelul Dinu PatriciuRompetrol Rafinare, procedură perpetuată de noul acţionar semnificativ al Petromidia, Kaz Munai Gaz. Evident, SNP n-ar mai fi plătit impozit, nici dividende, dar măcar trăiam cu iluzia că e capra moartă. Iar asta e, dacă nu un deziderat, măcar o consolare.

O altă tâmpenie monumentală e argumentul: „SNP are profit doar pentru că deţine monopol”, deci rezultatele financiare sunt obţinute fără efort şi competenţă. Nu cumva acelaşi „monopol” exista şi când Petrom era, sub oblăduirea statului român, o „gaură neagră a economiei”?

Nu vreau să câştig eu, ci să piardă ei

capra vecinului

A naibii ce grasă e!

Adepţii ideologiei „nu ne vindem ţara” refuză cu obstinaţie gândul că ar putea câştiga ei înşişi alături de OMV, preferând sudalma zâmbetului şi oftica, gândirii.  Acum mai bine de 3 luni, chiar aici, pe ACRU.ro, apărea articolul „S-a scumpit benzina. Foarte bine!”. Atunci, o acţiune OMV Petrom (SNP) putea fi cumpărată de absolut orice cetăţean cu 0,33 lei. Azi costă 0,41, cu 25% mai mult. Cine ar fi investit 1000 de lei, acum avea 1250, plusul echivalând cu dobânda acumulată în 4 ani de un depozit bancar, presupunând că banca n-are comision de administrare a contului curent. Calculul e făcut fără a lua în calcul dividendele pe care SNP le va distribui din profitul record obţinut anul trecut.

Sigur, nu credem că cineva ar fi dat iama la bursă ca să cumpere titluri ale companiei petroliere doar pentru că a citit pe ACRU.ro, ci întrucât ideea are sens. Iar dacă judecata e logică, în mod cert au mai exprimat-o şi alţii. Şi totuşi, corul înveninaţilor pare mai vocal ca niciodată, în timp ce românii care se bucură de profitabilitatea SNP par tot mai discreţi.

În anii ’90, Silviu Brucan spunea că românii au nevoie de 20 de ani pentru a deprinde democraţia. Se pare că pentru gândirea capitalistă constructivă, la nivel individual, e nevoie de şi mai mult timp. Primul pas ar putea fi exorcizarea gândurilor ucigaşe adresate vecinului austriac OMV.

SNP – Dividende record pentru 2011

(30 aprilie, 28 mai 2012)

După cum era de aşteptat, OMV Petrom (SNP) a aprobat distribuirea unor dividende substanţiale din profitul anului 2011: 1,75 miliarde de lei, adică 0,031 lei pe acţiune. Dividendele sunt destinate tuturor acţionarilor care deţin titluri Petrom la data de 17 mai 2012.


Plata dividendelor repartizate acţionarilor SNP Petrom pentru exerciţiul financiar 2011 va începe în 18 iunie 2012 şi se va desfăşura prin intermediul BRD Groupe Société Générale. Comisioanele bancare aferente operaţiunii de încasare a dividendelor vor fi suportate de SNP Petrom, iar impozitul datorat statului va fi reţinut la sursă.

Procedura de plată a sumelor e extrem de simplă. Persoanele fizice, acţionari SNP, se vor prezenta la orice sucursală sau agenţie a BRD cu actul de identitate. Cei care doresc să primească contravaloarea dividendelor OMV Petrom (SNP) prin virament, într-un cont deschis la altă bancă decât agentul de plată, vor completa şi depune la sediile BRD o cerere de plata prin virament bancar a dividendelor nete distribuite de OMV Petrom S.A. Formularul poate fi descărcat de aici şi include lista actelor necesare.

Persoanele juridice pot încasa dividendele SNP pentru exerciţiul financiar 2011 doar prin virament bancar.

1
Vote -1 Vote +1coolnewz/Ratatouille
23 Februarie 2012 @ 12:49

punctul tau de vedere este valabil. insa nu cred ca se poate privi numai din acest unghi. Petrom avea toate datele sa fie profitabil. Intrebarea este de ce nu a fost profitabil si inainte. Desigur, e bine ca se platesc taxe si impozite pe profit, decit sa nu se plateasca nici un impozit pe … pierderi. Dar profitul asta se duce in alta parte …

2
+3 Vote -1 Vote +1Acru
23 Februarie 2012 @ 14:13

Asta zicem şi noi, de ce să nu luăm o firimitură din profitul SNP? E legal, e relativ simplu, e onest.

Oricum, statul câştigă şi direct, fiind acţionar OMV Petrom (SNP) cu 20,64%. Indirect, statul român încasează de la Petrom pe vreo alte 6-7 canale. Fără să facă nimic pentru asta.

3
+8 Vote -1 Vote +1Izabela Ciocoi
23 Februarie 2012 @ 20:39

multi au impresia ca daca petromul ramanea de stat ar fi dat benzina aproape gratis oricui avea nevoie. tot asa, unii se intreaba daca dividendele sunt cumva virusi. si voi vorbiti de bursa si investitii….

4
Vote -1 Vote +1Mariana G
27 Februarie 2012 @ 9:06

Cu Petromul e cumva simplu, ca il gasim la bursa, dar cum poti sa castigi, de exemplu, din scumpirea curentului electric?

5
+3 Vote -1 Vote +1Acru
27 Februarie 2012 @ 9:49

@Mariana, investeşti în Fondul Proprietatea (FP), adică, implicit, în Hidroelectrica, CE Turceni, Nuclearelectrica, GDF Energy România, Enel Muntenia etc.

6
+3 Vote -1 Vote +1enzo
27 Februarie 2012 @ 10:26

Concluzia e clara si simplu de tras:
Cei care au condus Petrom inainte sa fie privatizat ar merita impuscati in burta.

Pe de alta parta nu se poate exclude din ecuatie faptul ca Petrom are monopol si un avantaj major pe piata romaneasca, chestie care a re 2 taisuri:
- partea buna – companie romaneasca (aia care lucreaza efectiv sunt romani, austriecii mai mult traseaza linii mari de actiune) de success, baga bani cu lopata la buget.
- partea proasta – ei fac preturile – asa te cam pot sexa cand ti lumea mai draga pentru ca o majorare la pretul carburantilor duce automat la preturi mai mari la raft in pravalii.

As dori sa ii vad mai mult, muuult mai mult defapt, implicati in sponsorizari de activitati sportive (exclus fotbal), chestii caritabile, etc etc.
Va rog, fara priviri peste ochelari cu expresia : ba esti prost?

7
-1 Vote -1 Vote +1Radu de la Infumurati
12 Martie 2012 @ 23:16

Domnule ACRU,le ziceti frumos ,dar vreau neaparat sa fac niste comentarii care o sa va cam enerveze din cauza lungimii lor insa trebuie sa le scriu aici.
Ziceti ca “statul ia de la OMW fara sa faca nimic”.In articolul cu razbunarea cratitei spuneti ca “a nu sti sa faci nimic nu e o virtute” Acum cand este vorba de statul roman cum ramane cu vorba de mai sus ???
Oare a lua numai “firimituri” de la altii care in tara lor nu au nici macar un gram de titei, nemaivorbind de traditie in domeniu, a devenit deziderat national ?
Oare ce ar avea de zis unul ca Malaxa,care este pe buna dreptate considerat
cel mai de succes roman din toate timpurile,despre chestia asta ?
Rezist si la o discutie face-to-face cu dvs. sau daca doriti, pe net.
“Care romani, se bucura de profitabilitatea SNP”,ziceti dvs. cu convingere.
Chiar asa , care romani ? Cumva “blocatarii ” sau cei cu opt clase care se
semneaza “cu degetul inmuiat in tus”?
Ziceti-i de “exorcizarea gandurilor ucigase adresate OMW ” si romanului care
in 2007 lua de la pompa 16 litri cu 50 de lei iar acum in 2012 mai ia cu aceeasi bani mai putin de 9 litri, in conditiile cind salariul minim pe economie
care “fericeste “pe foarte multi, nu difera prea mult in 2012 fata de 2007.
Deci, concluzia este limpede ca lumina zilei – reducerea la jumatate a nivelului de trai in 2012. Cu cat este mai mare profitul obtinut de straini,cu atat mai mult se adanceste saracia crunta in Romania.
Poate ar fi util sa le spuneti celor care va urmaresc ca din cei noua milioane de
oameni care traiesc sub limita saraciei in Uniunea Europeana, SASE MILIOANE
sunt ROMANI.
O sa ma acuzati ca fac lobby comunismului,dar va asigur ca am detestat
acest flagel national care a distrus tot ce a avut poporul acesta mai valoros.
Brucan a fost mult prea “ingaduitor”. Nu de 20 ci de 200 de ani ar avea
nevoie romanii sa-si revina la normalitate,dar dupa cum dirijeaza “corabia” “tovarasii” deveniti peste noapte “domni”,nu se va intampla niciodata.
E ca si cum ai astepta de la un pom sa faca flori si fructe dupa ce i-ai taiat
radacinile si ramurile si pe trunchiul lui ciuntit se ingrasa nestingheriti parazitii si
daunatorii.
@ Mariana G.
Cum poti sa castigi din scumpirea curentului…
In primul rand, orice castig care v-ar intra in buzunar, facut din scumpirea
produselor esentiale cum sunt gazele, petrolul, curentul electric, inseamna mai multa saracie pe masa pensionarului si a omului de rand, ca nu vine din
buzunarul bogatilor in nici un caz. Daca puteti trece peste acest “impediment”
moral, este OK, va puteti imbogati linistita.
Am facut si eu diverse “sapaturi” si calcule si am realizat ca nu castig nimic,
ba mai mult pot sa pierd si ce am investit. Imi garanteaza cineva ca actiunile
nu se pot prabusi in cazul agravarii crizei, a secetei grave, a izbucnirii unui
razboi,de care nu suntem scutiti in ciuda asigurarilor date de politicieni ca pacea planetara este sigura ?
Nu vedeti cat de nesigura este lumea acum, cat de fragil echilibrul mondial?
Daca m-as hazarda si as investi o suma de bani la inceputul unui an,cu care as putea sa cumpar sa zicem o mie de litri de benzina,sigur as constata dupa un an ca din banii investiti plus dobinzile si dividendele obtinute nu as mai putea cumpara nici macar mia de litri de anul trecut.
Pana la urma m-am obisnuit cu gandul ca daca am impresia ca cineva nu poate dormi noaptea de grija mea sau a nivelului de trai a celor multi,sunt
un fraier. Prin anii 90,am intrebat pe unul care traise mai mult prin occident,
cum este de fapt cu “democratia “asta atat de laudata,la care el mi-a raspuns ca “ecuatia” este de o simplitate cumplita – cine are,v-a avea si mai
mult,iar cine nu are ,moare. Societatea capitalista nu se incurca in menajamete la adresa oamenilor care inca mai cred sincer ca se poate trai decent din munca cinstita,mai ales “oamenii de afaceri”si “oamenii de succes”
din Romania, in marea lor majoritate “baieti cu ochi albastri, baieti de baieti,
jmecheri cu acte si ,mai nou, baieti destepti” cum cu emfaza se autodefinesc.
Raman la parerea ca cele mai sigure investitii de viitor (daca va ganditi la ce le lasati copiilor si nu la shoping in Dubai sau la Paris) raman pamantul in primul
rand si apoi aurul,care, ce-i drept, nu aduc beneficii imediate sau deloc dar
reprezinta un capital sigur, mai ales in situatii foarte grele.
In rest,sanatate si pace.

8
+2 Vote -1 Vote +1Acru
13 Martie 2012 @ 15:36

@Radu,
1) N-am scris (nici insinuat) că statul român e virtuos în relaţia cu OMV. Dimpotrivă;

2) Mai sunt, din fericire, şi români care profită alături de SNP, în loc să înjure. E legal, e moral, e ieftin, e relativ simplu;

3) Profitul nu e o ruşine, ci un deziderat. Indiferent de naţionalitatea companiei care îl obţine;

4) Nu s-au inventat investiţii care să fie, simultan, profitabile şi garantate;

5) Aurul nu poate fi numit “investiţie”. Pentru că nici nu generează plus-valoare economică, nici nu e o resursă indispensabilă. Pamântul neexploatat produce doar obligaţii fiscale pentru deţinător.

Nu ne-au enervat comentariile, sunteţi oricând invitat la dezbaterea acră de idei.

9
+2 Vote -1 Vote +1Kint Verbal
16 Mai 2012 @ 14:35

Excelent. Aceleasi lucruri le-am comentat in N locuri de-a lungul timpului. Lumea nu pricepe, e mai bine cu capra moarta.
Bai Radule de la Infumurati, ti-a trecut vreodata prin cap sa raportezi pretul benzinei tale de la pompa cu pretul titeilului? A, nu stiai ca sunt legate? Soc si groaza! Pai afla atunci ca in 2007 barilul a fost intre 55 si 90 de dolari – sa zicem 75 in medie (1 USD = 2.43 RON), iar in 2012 sunt pe la 100 (1 USD = 3.4 RON). Fa si tu un calcul, vezi cum iti da. Stai sa te ajut: 2012 vs 2007 inseamna 3.4/2.43 (curs schimb) x 100/75 (pret petrol) x 1.02^5 (2% inflatie anuala, e o gluma stiu dar e prezenta si la americani) = 2,06. Asa ca e normal sa fie un pret dublu in lei. Capish? Sau, pe romaneste, intelesesi?

10
+3 Vote -1 Vote +1ionut
14 August 2012 @ 16:50

@ Radu – pamantul nu este o investitie sigura, nici aurul. Vedeti nationalizarea si comunismul care au lovit tara noastra dupa razboi. Cum spunea Marie Rose Mociornita (dar nu doar ea) , ca tot vorbeati de familia ei, cea mai buna investitie este in educatie. Sunt sigur ca dupa aceea, ai si ce lasa urmasilor si cu ce-ti umple burta, ca sa nu mai zic ca si niste perspective economice si idei de investitii profitabile.

11
+1 Vote -1 Vote +1Nautilus
26 Septembrie 2012 @ 14:08

ionut: După câte ştim, (co)mu(n)iştii aveau atunci, “după război”, nişte metode foarte plăcute de a-i trata pe cei care investiseră în educaţie mai înainte. În mod nu foarte surprinzător, prin 2007 s-a pomenit prin intermediul unor trolli şi postaci de reintroducerea lor.

~Nautilus

12
Vote -1 Vote +1vlad
15 Noiembrie 2013 @ 17:16

nu stiu despre ce dividende vorbiti. am luat vreo 3 ani, la inceput, niste dividende de toata jena, adica o suma infima. de cand nu am mai luat dividende, nici nu mai stiu cat era, oricum era o suma ridicol de mica. apoi, nu au mai dat niste ani la rand, iar dupa aceea, “s-a rupt filmul”, n-am mai aflat daca se mai dau sau nu.
oricum, desteapta treaba a facut iliescu. pe noi ne-a improprietarit cu niste hartii fara valoare, iar ei s-au improprietarit cu rafinarii etc, adica si-au impartit gratis ( sloganul cu cumparatul pe un dolar!!!, dar nu oricine, numai ei) toata tara!
ce pot sa mai zic decat ca ne meritam soarta!

13
Vote -1 Vote +1vlad
15 Noiembrie 2013 @ 17:35

wow, 31 de lei sunt dividendele record pe 2011? am ramas mut de uimire! :D sa nu lesin! :D

14
Vote -1 Vote +1Acru
15 Noiembrie 2013 @ 20:01

@vlad(12,13), valoarea dividedendelor încasate de fiecare acţionar e direct proporţională cu numărul de acţiuni deţinute. E ca la bancă, dacă depui 10 lei, n-ai cum să aştepţi un profit major din dobândă, în sumă absolută.
Bine, la bancă n-ai cum să aştepţi niciun câştig, după ce scazi comisioanele de administrare şi retragere, plus impozitul pe dobândă. Dar, asta e altă discuţie.

Despre randamentele PROCENTUALE aduse de OMV Petrom (SNP) în 2012, comparativ cu investiţia în alte companii listate, aici.

Tu ce părere ai?