«

»

Boc pleacă. Cine urmează?

6 Februarie 2012

mihai tanasescu psd FMI

Mihai Tănăsescu, viitorul prim ministru al României?

După ce a luat cele mai nepopulare măsuri cu putinţă, premierul Emil Boc şi încă liderul PD-L şi-a depus astăzi demisia, la presiunea propriului partid. Practic, Boc s-a ocupat de “treburile murdare”, dar necesare, apoi a plecat.

După anunţarea demisiei, leul s-a depreciat, în vreme ce indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au trecut pe roşu, deşi debutaseră în creştere. E semnul că investitorii se tem atât de instabilitate politică, cât mai ales de faptul că noul guvern ar putea adopta măsuri populiste în anul electoral 2012.

În privinţa viitorului prim-ministru al României, ACRU.ro pariază pe un nume mai puţin vehiculat: Mihai Tănăsescu, actualul reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional (FMI). N-ar fi exclus ca portofoliul sănătăţii în noul Executiv să revină lui Raed Arafat, despre al cărui meci blat cu Traian Băsescu am mai scris.

Şeful SIE, premier desemnat

(actualizare)

Preşedintele Traian Băsescu a făcut o primă nominalizare pentru funcţia de prim-ministru: Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Serviciului de Informaţii Externe (SIE). E greu de crezut că acesta va obţine votul Parlamentului, iar Băsescu ştie asta.

Dacă Ungureanu va fi învestit în funcţie, şansele Uniunii Social Liberale (USL) de a mai exista în actuala formulă devin îndoielnice.

1
Vote -1 Vote +1coolnewz/Ratatouille
6 Februarie 2012 @ 13:16

hmmm … interesant … Tanasescu! Crezi ca pleaca el de acolo pentru o perioada de numai citeva luni? Sau il vedem propulsat mai sus?

2
-1 Vote -1 Vote +1amar
6 Februarie 2012 @ 14:36

“”leul s-a depreciat”" – wrong

-curs bnr la ora 13:00 –1 euro =4.3420 lei in scadere cu 47 unitati ;) asta arata apreciere a leului in fata euro ;)

-in prezent pe interbancar se continua trendul descendent al euro .

3
Vote -1 Vote +1Acru
6 Februarie 2012 @ 14:46

@amar(2) Înainte de anunţul demisiei, Euro era cotat la 4,3306 lei. Că BNR ştie să intervină în momentele cheie, sper că nu mai trebuie spus ;)
Punem un grafic cu evoluţia de azi, dacă vrei.

@Ratatouille(1) Da. Tănăsescu se poate întoarce oricând în funcţia actuală. În plus, datorează actuala slujbă exact oamenilor care l-ar solicita acum.

4
Vote -1 Vote +1Phidas
6 Februarie 2012 @ 17:59

Oricine ar veni nu va face mare lucru.

5
Vote -1 Vote +1Acru
6 Februarie 2012 @ 18:07

Phidas, de ce? Sau vrei să spui că înlocuirea lui Boc e o decizie neinspirată, iar orice înlocuitor e mai slab?

6
+1 Vote -1 Vote +1stiuca
6 Februarie 2012 @ 23:33

Parerea multor romani este ca Boc ar fi fost cel mai bun prim-ministru dupa 89. Personal tind sa cred ca au dreptate. A luat masuri “nepopulare” in folosul tarii. Multimea nu poate, sau nu vrea sa inteleaga faptul ca fara masuri de austeritate, Romania ar ajunge unde este Grecia sau mult mai rau. Mai rau spun deoarece, daca ar fi sa fie, Romania ar fi lasata sa cada ca un cartof fierbinte. Consecintele cred ca nu mai trebuie amintite. Pentru mine insa motivul demisiei este indoielnic. A vrut guvernul sa raspunda demonstratiilor? Un om cinstit nu are ce cauta in guvern? USL-asii au dovedit ca printr-o media bine organizata si mincinoasa, pot intorce orice in favoarea lor. Feresca Domnul ca Romania sa fie condusa de triumviratul Antonescu-Ponta-Voiculescu.

7
Vote -1 Vote +1ionut.dmi
7 Februarie 2012 @ 9:55

trece de parlament. daca nu se dorea ca el sa treaca nu se mai (re)coagula atat de rapid actuala coalitie guvernamentala.

8
Vote -1 Vote +1Acru
7 Februarie 2012 @ 13:42

@stiuca(6), aşa cum spunea preşedintele Băsescu aseară, decizia sacrificării lui Emil Boc se luase încă de la mijlocul lunii decembrie 2011. Era nevoie de un pretext, iar acesta a fost creat prin conflictul teatral cu Raed Arafat, desfăşurat la o televiziune atent selectată. Demisia lui Boc e un fel de sacrificiu ritualic din care poporul înţelege că Traian Băsescu i-a ascultat o parte din doleanţe. Partea tragică e ca insuşi Preşedintele a creat curentul anti-guvernamental.
Sigur că motivul demisiei e îndoielnic. Dar aşa trebuia să se întâmple, iar Emil Boc nu e tipul de om care să se agaţe de putere.

9
Vote -1 Vote +1ionut.dmi
7 Februarie 2012 @ 14:20

in cazul in care esti convins ca acel conflict cu arafat a fost teatral si avand drept scop crearea pretextului demisiei lui Boc, atunci inseamna ca esti convins si ca planificarea desemnarii unui nou premier a fost facuta din timp. cam in acelasi timp. ceea ce inseamna ca esti convins ca Basescu nu ar fi riscat sa faca o nominalizare fara sa-i asigure o majoritate parlamentara. ca atare, nu prea inteleg de ce crezi ca “nu va obtine votul parlamentului, iar Basescu stie asta” :)

10
Vote -1 Vote +1Acru
7 Februarie 2012 @ 17:05

ionut.dmi, Ungureanu e prima nominalizare. Cum şi Lucian Croitoru a fost o primă nominalizare sortită, deliberat, eşecului. Atunci, în final, premier a fost Emil Boc. Acum va fi Mihai Tănăsescu sau, cel mult, George Maior ori un alt personaj tolerat de PSD.

11
Vote -1 Vote +1stiuca
7 Februarie 2012 @ 22:40

“Partea tragică e ca insuşi Preşedintele a creat curentul anti-guvernamental.”
Acesta afirmatie ma face sa cred ca, de fapt, “demonstrantii” au protestat
contra guvernului de-a moca, nefiind platiti (in marea lor majoritate) de USL-asi?

12
Vote -1 Vote +1Acru
7 Februarie 2012 @ 22:48

stiuca, nu.

Sunt grupuri distincte. Cei care stau la -15 grade în piaţă acum sunt cu totul alţii decât aceia care au ieşit iniţial să strige “sus Arafat, jos guvernul Boc“. Mişcarea iniţială, provocată chiar de Traian Băsescu, a fost confiscată şi apoi deturnată de Opoziţie.

13
Vote -1 Vote +1stiuca
8 Februarie 2012 @ 0:01

Corect. Greseala apartine persoanei mele. Am gandit “platiti” si am scris “neplatiti”.

Tu ce părere ai?