«

»

Dorel e nervos

24 Mai 2012

Peste 10.000 de medici români au ales să profeseze în străinătate, după ce şi-au obţinut diplomele pe cheltuiala statului român. De fiecare dată când un copil moare în condiţii suspecte, reîncepe jelania naţională având ca teme centrale subfinanţarea sistemului sanitar şi exodului specialiştilor. E o tânguială sterilă, nu se dezbat soluţii, ci se constată drama. Pentru că efectul unei culpe medicale e puternic emoţional.

inteligent destept ideeÎn domeniul construcţiilor, numărul românilor angajaţi în străinătate depăşeşte 700.000. De fapt, unul din patru români care emigrează e muncitor, maistru sau inginer constructor. Cine rămâne? Lucrătorii de tip Dorel. Succesul seriei de reclame la coniac Unirea e explicabil prin faptul că personajele par fireşti  în mentalul colectiv. Ştim că muncitorul autohton gândeşte şi acţionează precum colegii lui Dorel, a ajuns să ni se pară normal ca pe şantier să găsim beţivi, trântori, hoţi, escroci.

În Vrancea, la Focşani au început asfaltările electorale, iar ploaia nu e un impediment. Filmul de mai jos arată reacţia inginerului Dorel atunci când e întrebat, politicos, de ce toarnă asfalt în baltă:

Românul Tanase Anagnoste e alt tip de inginer. E cel mai bun restaurator de clădiri din Madrid şi lucrează cu o echipă plină de profesionişti de-ai noştri. Iată o parte din povestea lui:

Plângem după medici, râdem cu “Dorel”

Dacă un pacient moare “cu zile”, un val de preocupare indignată loveşte societatea românească. În schimb, pe Dorel îl privim cu amuzament împăcat. O dublă măsură în judecarea aceleiaşi tare: incompetenţa. Avem zeci de emisiuni cu tema “cum facem să ne păstrăm doctorii în ţară”, dar nicio discuţie serioasă despre diminuarea dramatică a numărului profesioniştilor în construcţii. Doar pentru că erorile medicale au consecinţe imediate. Abia când se va prăbuşi prima şcoală renovată “ca la noi“, vom înţelege că Dorel poate fi mult mai nociv decât un medic neglijent.

Tu ce părere ai?